torstai 12. helmikuuta 2015

Liefje, kuonopantaan totuttelua

Miksi kuonopanta?

Tähän asti on Liffen kanssa toimittu valjaiden ja tavallisen solkipannan kanssa. (Videoilla ja kuvissa näkyvä ketjupanta on nimilaattaa varten.) Leveän solkipannan kanssa Liffe reagoi ympäristöön huomattavasti herkemmin kuin valjaissa. Josta syystä kaulapantaa pidetään paljon kaulassa, vaikka hihna on oikeasti kiinni vain valjaissa. Hallituissa treeneissä ollaan menty jo pelkän kaulapannankin kanssa.
Mutta siis... kun tulee niitä tilanteita missä huomaa (oman virheen), että nyt ei olla ennakoitu tarpeeksi, eikä päästä enää kovin positiivisilla fiiliksillä tilanteesta eteenpäin. Kun kaikki muut keinot on käytetty (kontaktin otto, vastaehdollistaminen, kutsu poispäin) ja pitäisi vain saada uukkarit tehtyä että päästäisiin tilannetta pakoon, on valjailla pään hallinta olematonta. Ja koiran suuntahan on yleensä sinne minne nenäkin on menossa. Vaikka itse kävelisitkin poispäin, niin valjaissa koiralla on mahdollisuus pitää katse taaksepäin. Liffe vain tuijottaa tai räyhää sitten sitä kohti, mitä piti väistää. Pannasta vetäminen ei taas millään lailla helpota, jos vieras koira ahdistaa paljon. Tunnetilaa on hieman hankala keikauttaa rennoksi jos lisätään vielä kuristavaa painetta kaulalle.
Kuonopannalla pään hallinta on helpompaa, siis todella helppoa. Oikean kokoinen ja hyvästä nahasta tehty, pehmustettu kuonopanta ei satu. Ikää rupeaa olemaan Kakaralla jo sen verran paljon, että pää ei enään mahdottomasti kasva tai muuta muotoaan, joten panta lähti viime viikolla tilaukseen.

Siinä se nyt on. Hollolan nahkapajalta tilattuna.
0 -koon panta. Vallan loistava apuväline koiran hallintaan.

Kuonopantaan totuttelua

Pantaa ei kannata vain heittää päähän, vaikka se onnistuisikin ilman suurempia 'sotia'. Aloitettiin sillä että tehtiin ihan kohteen kosketusta nenällä pantaan ja siitä jatkettiin niin että Liffe sai palkan työntämällä kuonon pannasta läpi. Lopulta vain syötiin pannan läpi eli vastaehdollistettiin pantaa. Yhteensä treeniä tehtiin eilen n. 3min. Solkea en vielä kiinni laittanut. Huomenna on treeniä tarkoitus jatkaa. Tämä päivä mentiin ilman harjoitusta. Kun panta saadaan päähän asti on sitä pidettävä ensin pienempiä hetkiä, pikkuhiljaa aikaa kasvattaen. Liffen ehdoilla edetään. Tarkkaan täytyy koittaa ilmeitä ja eleitä seurata, että ei mennä liikaa epämukavuus alueelle, liian nopeasti ja pitkään. Ensimmäiset pitemmät ajat sitten vielä ilman että kuonopantaan laitetaan hihnaa kiinni. Ja yhdistetään pannan pitämiseen vielä mahdollisimman paljon positiivisia tunnetiloja. Metsässä vapaana juostessa pannan pitämistä jne.. Alku meni kyllä tosi nopeasti. Garden kanssa mentiin paljon pitemmän kaavan mukaan.



Holskun pää on kuonon kohdalta niin kapea, että saa nähdä kuinka panta päässä pysyy. Apuna varmasti kuitenkin on, kun pistää hihnan toisen pään kiinni valjaisiin ja toisen pään kuonopantaan. Kuonopannalla on ensisijaisesti kuitenkin tarkoitus vain rajoittaa pään liikkumista. Äkillisissä tilanteissa saa koiran pään nenineen ohjattua pois siitä, mikä sitten ei haluttua käytöstä aiheuttaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti