tiistai 31. maaliskuuta 2015

NoseWork viikonloppu

Viime viikonloppuna käytiin Liffen kanssa tutustumassa NoseWorkiin ihan käytännössä. Koirakoulu Hyvä Koira järjesti starttiviikonlopun ko. lajin pariin. Kurssiviikonlopun vetäjänä oli Erkku Kottonen. Aiemmin jo pohdinkin että mitenköhän on koulutustavan kanssa... NoseWork on tarkoitettu ensisijaisesti kotikoirien aktivointiin. Siitä on lähtöisin myös ajatus koulutustavasta, jolla lajiin on helppo päästä sisään.

  • Koirat opetetaan ensin etsimään ruokaa eri ympäristöissä, enemmän tai vähemmän haastavista paikoista. Tavoitteena on siis ensin että koiralla on olemassa käytös, jossa se nenää käyttäen etsii ruokaa.
  • Jonka jälkeen ruoka ja etsittävä haju klassisesti ehdollistetaan toisiinsa. Haju ja ruoka sijaitsee päällekkäin jossain. Eli kun koira etsii ruokaa, se törmää myös haluttuun, etsittävään hajuun.  
  • Sitten jätetään ruoka pois, ettei se ole hajun kanssa samassa paikassa. Annetaan ruoka vasta kun koira on etsinyt hajun.
  • Ilmaisu tulee jossain vaiheessa, semmoisessa muodossa kun koira sen tarjoaa (?) Tähän ei oikein kurssiviikonlopun aikana syvennytty. Mikä sinänsä vähän hämmästytti, kun esimerkkivideoita katsellessa ongelmat rajoittui lähinnä juurikin ilmaisuihin. Joko koiran kanssa työskentelevä ihminen ei huomannut koiran ilmaisua, sen ollessa liian nopea tai epämääräinen tai sitten ihminen luuli koiran ilmaisevan, kun se vain jäi nuuskimaan jotain kohtaa pitemmäksi aikaa.

Ennen käytännön työskentelyyn ryhtymistä kerrottiin jokainen hieman omista taustoista ja koiran oppimishistoriasta. Sitten käytiin läpi, millaisella suunnitelmalla on ajatus lähteä etsintää tekemään. Jokainen sai siis lähteä rakentamaan lopullista käytöstä, sitä kautta miten halusi. Tämä kävi minulle paremmin kuin hyvin. Omaan tekemiseen kun ei oikein istu tuo yllä kuvattu opetustapa, jonka seurauksena voi saada hyvinkin hallitsemattoman lieveilmiön: ruoan omatoimisen etsimisen kaapeista. Tähän on sitten jo laitettava kuva Liffen ihan omatoimisesta itsensä aktivoimisesta.


Roskiskaapin ovea ei kannata jättää auki. Tätä käytöstä en halua lisätä.
 
Purkkien kanssa hajuerottelu ei ollut myöskään kovin hyvä vaihtoehto ajan rajallisuuden vuoksi. Varsinkin kun Liffellä ei hajuerottelusta ole oppimishistoriaa.. Päätin että lähdemme tekemään homman takaperin ketjuttamalla. Eli ensin ilmaisu hajulle, jonka jälkeen yleistämistä ja hajujen lisäämistä. Ilmaisu jäi meiltä kuitenkin todella huonoksi pienen treenimäärän vuoksi. Minulla oli vielä kuumetta koko viikonlopun ja kävin todella hitaalla.. Ei ihan paras lähtökohta täysin uuden asian opettelulle. Jonkinlaista hajun etsimiskäytöstä kuitenkin saatiin aikaiseksi. Alla videokooste viikonlopun jutuista.



Videolla olisi ollut todella paljon taustapuhetta, joten lisäsin siihen musiikin. Toisaalta olisi ollut hyvä kuulla naksautukset, mutta niidenkin ajoitus tahtoi olla vähän pielessä, joten mennään tällä. Voi vain todeta että ihmisestä huolimatta koira hoksasi hienosti, mitä siltä odotetaan.

Miten jatketaan?

Ilmaisu on laitettava ihan ensin kuntoon. Ilmaisu täytyy saada niin selkeäksi, ettei sen kanssa tarvitse myöhemmin painia. Täytyy tehdä täysin irrallista treeniä ilman hajua. Minimissään 3 sekunnin kesto nenäkosketukselle yhteen paikkaan, ilman että nenä tai loppuosakaan koirasta yhtään liikkuu. Kun nenäkosketus on ok, niin sitten yhdistetään ilmaisuun haju, jonka jälkeen siihen liitetään vihje. Sitten vain hurja määrä yleistämistä ja häiriöitä. Helppoa ainakin näin teoriassa :)

Mukava laji

Todella mukava laji, jossa alhainen aloituskynnys. Jos ei halua, niin ei todellakaan ole pakko opiskella hajujen käyttäytymistä, hajuerottelun tekoa, ilmaisun tekoa tai oikeastaan mitään muutakaan. Annetaan vain koiran etsiä syötävää.
Etsittävät hajut on myös selkeän helppoja, kun niitä ei esiinny ympäristössä kovinkaan paljon ilman että niitä on joku sinne erikseen laittanut. Eukalyptus, laventeli ja laakerinlehti on kaikki myös semmosia, joita ei Suomen luonnossa kasva.  Hajut on myös kohtuullisen vahvoja, jos vertaa vaikka syöpäsoluihin. Tai jos ruvetaan koiralle erottelemaan, vaikka jonkun tietyn ihmisen hajua, mikä pitää erottaa, niin ollaan jo paljon vaikeamman asian äärellä.
Ei muuta kuin kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti